Terapie


Terapia dentara (odontoterapia) este specialitatea stomatologica ce se ocupa cu tratarea leziunilor ce distrug tesuturile dure dentare, leziuni cunoscute sub numele de “carii”. Cu cat caria e depistata mai timpuriu, cu atat sansa de a fi tratata mai simplu, mai putin costisitor si necesitand mai putine vizite la medicul dentist, este mai mare.

Initial, caria e vizualizata sub forma unui punct maroniu; in timp, punctul se transforma intr-o cavitate, care, nedepistata si netratata se mareste, evolutia ei ducand la afectarea pulpei dentare. Simptomele sunt la inceput minore: jena la rece sau dulce, apoi apar dureri mai mari, respiratie urat mirositoare, dinte sensibil la presiune sau chiar fractura unui perete dentar.

Daca dintele este afectat de carie, principala prioritate este tratamentul acesteia printr-o curatare atenta si reconstituirea morfologica, estetica si functionala a acestuia. O carie depistata si diagnosticata timpuriu poate fi tratata eficient, conservand vitalitatea dintelui si inlaturand necesitatea unui tratament endodontic.

Pe dintii tratati endodontic se recomanda reconstituiri cu pivot de fibra de sticla. Astfel dintii devitalizati sunt rezistenti, estetici, si au o durata mare de viata. Accentul este pus indeosebi pe conservarea tesuturilor sanatoase, reconstituiri corecte din punct de vedere medical si estetic.

Tratarea cariilor inseamna, in termeni simpli:

- indepartarea tesuturilor afectate, pana in tesut dentar sanatos
- protectia tesuturilor sanatoase
- reconstituirea dintelui (prin plomba)

 


Imagini