Pedodontia este o specialitate stomatologica ce se adreseaza copiilor, ocupandu-se cu profilaxia si tratamentul dintilor de lapte si a dintilor permanenti tineri. Vizita copilului la dentist trebuie sa se produca timpuriu; e de dorit ca aceasta sa se desfasoare intr-o atmosfera vesela, relaxata, copilul s-o perceapa ca pe o joaca.
Copiilor le place sa imite - incurajati-i sa va imite atunci cand va spalati pe dinti. Nu-i fortati si lasati-i sa se descurce singuri. La inceput tehnica nu este atat de importanta. Trebuie sa gasim in periajul dintilor o actiune distractiva si placuta.
Consideram ca prima vizita a copilului la cabinet trebuie sa fie distractiva, educativa si mai ales, sa creeze o impresie pozitiva.
Te incurajam sa fii alaturi de copil pe parcursul primelor vizite. Apoi ar fi bine sa-l obisnuim sa ramana singur cu noi in cabinet.
Te invatam pe tine si pe copilul tau cum sa va ingrijiti cat mai bine dantura. Iti vom furniza informatii cum ar fi: ce anume cauzeaza cariile, ce poti face pentru a le preveni.
DINTII COPIILOR
Dintii de lapte reprezinta una dintre cele mai mari preocupari ale proaspetilor parinti, nevoiti sa urmareasca atent cresterea dentitiei temporare a bebelusului si sa ii asigure ingrijirea corecta. Intregul proces incepe de regula in jurul varstei de 6 luni, cu posibilitatea ca primii dintisori sa isi faca aparitia inca de la 3-4 luni sau, dimpotriva, mai tarziu de jumatate de an.
Cresterea dintilor de lapte urmeaza in general modele de ordin ereditar, ceea ce inseamna ca o evolutie lenta observata in istoricul mamei sau al tatalui se poate repeta si in cazul copilului. De altfel, arhivele medicale consemneaza cazuri speciale de-a lungul timpului, in care nou-nascutii au venit pe lume cu dentitia dezvoltata deja la exterior sau in care copiii nu au prezentat niciundintisor crescut pana la varsta de 14 luni.
Etape de crestere a dintilor de lapte
Dentitia temporara sau caduca de lapte este formata din 20 de dinti incipienti, cu 12 mai putin decat dantura matura formata din 32 de dinti. Majoritatea copiilor au dentitia de lapte completa pana in jurul varstei de 2-3 ani, urmand sa o inlocuiasca la 6-7 ani cu cea permanenta.
Dintii definitivi la copii
Ordinea apritiei dintilor definitivi, ca si a celor temporari, este de asemenea foarte variabila:
- in prima etapa (la 6 ani), erup dintii incisivi centrali inferiori (adica la mandibula) si primii molari(M1 sau prima masea);
-in a 2-a etapa (la 7 ani), vor erupe dintii incisivi centrali superiori (maxilari);
-in a 3-a etapa (la 8 ani), erup dintii invisivi laterali, atat cei maxilari cat si cei mandibulari;
-in a 4-a etapa (la 9 ani), erup caninii mandibulari si primii premolari maxilari (PM1);
-in a 5-a etapa (la 10 ani), erup primii premolari mandibulari (Pm1) si premolarii 2 maxilari (PM2);
-in a 6-a etapa (la 11 ani), erup premolarii 2 mandibulari (Pm2) si caninii maxilari;
-in a 7-a etapa (la 12 ani), erup molarii 2, atat cei mandibulari cat si cei maxilari
Eruptia molarilor 3 (maselele de minte), nu poate fi stabilita concret. Acestia apar pe arcada incepand cu varsta de 18 ani.
PROFILAXIA CARIEI DENTARE
Profilaxia cariei dentare se incepe de la o varsta frageda la copii, din momentul eruptiei primului molar definitiv pe arcada, adica in jurul varstei de 6 ani. Primul molar definitiv (sau molarul de sase ani) erupe in spatele tuturor dintilor de lapte si de aceea el este cel mai frecvent afectat de carie. Putini parinti cunosc ca acest molar ramane definitiv pe arcada si din acest motiv nu acorda o atentie deosebita igienizarii lui. Cea mai buna metoda de profilaxie este sigilarea santurilor si fosetelor (gropitele d pe suprafata dintelui).
Sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale reprezinta profilaxia(prevenirea) cariilor aflate pe suprafetele ocluzale ale dintilor in santuri si fosete. Aceste carii apar si datorita faptului ca igenizarea acestor fisuri este mai dificila datorita dimensiunilor lor mai mici decat diametrul firelor din periutele de dinti.
Sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale este considerata cea mai sigura de metoda profilaxie primara de imunizare a suprafetelor dentare si a dintilor recent erupti. Ea se realizeaza cu rasini compozite opace sau transparente, de preferat fiind cele fotopolimerizabile (adica cele care se intaresc cu ajutorul lampii foto).
2014 © Dentaris. ALL Rights Reserved. | Termeni si conditii