Sedarea venoasa la dentist

Frica de tratamentul stomatologic ocupa unul dintre primele locuri in starile de anxietate, de aceea tratamentul fara stres ÅŸi fara dureri este o provocare principala pentru stomatolog. In Statele Unite si în Europa de Vest tratamentele efectuate sub sedare prin adormire si inhalosedare (sedare cu asa-zis “gaz de ras”) sunt practicate de mai multe decenii. In ultimii ani s-a accentuat utilizarea de sedare intravenoasa, in cursul careia – pe langa anestezia locala – se introduc în circulatia sanguina niste substante sedative, narcotice puternice. Aceasta procedura incepe sa fie utilizata si in Romania. Prin sedare bolnavul ajunge intr-o stare de relaxare profunda, dar poate sa inteleaga indicatiile medicului. Fata de adormire medicamentul administrat produce efecte minore pentru organismul bolnavului, de aceea nu sunt necesare investigatii inaintea interventiei. Posibilitatea efectelor secundare si a complicatiilor este nesemnificativă. La sfarsitul tratamentului, dupa ce se tine sub scurta observatie (de obicei o jumatate de ora), pacientul poate parasi cabinetul stomatologic.

Sedarea intravenoasa este indicata persoanelor cu dentofobie severa. Implica o intepatura prin care iti va fi injectat in vena un sedativ usor, care te va face sa adormi si sa nu iti amintesti nimic dupa tratament. Este o modalitate de sedare extrem de eficienta, singurul dezavantaj fiind ca dupa ce trece efectul anesteziei, esti usor ametit! Atentie insa, putini medici din tara o folosesc, intotdeauna asistati de un medic anestezist.
AVANTAJELE SEDARII CONSTIENTE: 
@Prin medicamentul cu efect sedativ puternic se suplimenteaza anestezia locala,  asadar se pot evita cu usurinta toate efectele neplacute care pot aparea în cadrul tratamentului. Medicamentul administrat in cursul sedarii constiente cauzeaza amnezie aproape totala, asadar pacientul nu isi aminteste deloc sau aproape deloc de tratament. Datorita efectului sedativ si amneziei vom percepe durata tratamentului ca fiind mult mai scurta, de aceea este posibila efectuarea a mai multor interventii in cadrul unei singure sedinte.
@Reducerea reflexului faringian, ajutand astfel munca medicului stomatolog.
@Elimina anxietatea legata de tratamentul stomatologic.
@Sedarea se efectueaza de catre medic special anestezist.

Metoda este extrem de eficienta atat pentru pacient cat si pentru medic. Pacientul nu simte absolut nimic, iar stomatologul lucreaza. Pe toata durata operatiei, starea pacientului este supravegheata de medicul specialist A.T.I. La sfarsitul tratamentului pacientul se trezeste, nu isi aminteste nimic si paraseste clinica pe propriile picioare.
Aceasta procedura este recomandata in special persoanelor cu dentofobie severa sau celor care vor sa nu simta nimic in cazul unor operatii mai deosebite precum implantul dentar, sinus lifting, extractii de molar, etc. Desi la noi in tara sunt putini medici stomatologi care folosesc aceste metode moderne, echipa Clinicii Dentaris isi doreste sa ofere pacientilor ei tot confortul pe care acestia l-ar visa, sau poate nici nu ar indrazni sa il spere.
Acest tip de sedare se realizeaza prin injectarea intravenoasa a unei substante calmante si se recomanda pacientilor adulti sau copii care prezinta un nivel ridicat de anxietate fata de tratamentul dentar.  In timpul analgo-sedarii, pacientul este monitorizat in permanenta de catre un specialist ATI, acest tip de sedare fiind mai profund decat inhalosedarea.  La sfarsitul tratamentului, pacientul nu isi aduce aminte nimic din timpul interventiei, facandu-l sa accepte mai usor urmatoarea vizita la medicul dentist.
Anestezia generala este in SUA foarte des intalnia in clinicile stomatologice pentru copii, in special datorita faptului ca este considerat cel mai sigur tip de anestezie, care permite medicului stomatolog sa rezolve toate problemele dentare ale copilului intr-o singura vizita la clinica. Sedintele lungi, nenumaratele vizite la medicul dentist si tratamentele complexe ce reprezentau un motiv de anxietate pentru micutii pacienti pot fi evitate cu ajutorul anesteziei generale asistata de catre specialistul ATI.
Inainte, insa, de a decide ce tip de sedare este potrivita pentru tine sau pentru copilul tau, programeaza o consultatie la medicul stomatolog. Astfel vei afla daca sedarea este sau nu necesara.


Imagini