Cum distrug parintii dintii copiilor dandu-le "alimente sanatoase"

Numerosi copii se confrunta cu probleme stomatologice – uneori grave, necesitând chiar extractia dintilor - provocate de anumite obiceiuri alimentare permise sau chiar încurajate de parinti. Unele alimente, considerate foarte sanatoase, pot avea totusi efecte nocive asupra dintilor copiilor, iar modul în care sunt consumate este un alt factor de risc pentru dinti, spun expertii stomatologi.

Nu numai copiii din medii sarace sufera de o proasta sanatate a dintilor, ci si multi dintre copiii proveniti din familii cu o situatie materiala buna, spun expertii britanici. Cauza o constituie necunoasterea efectelor pe care le au asupra danturii anumite alimente, pe care parintii le considera sanatoase.

Astfel, unii parinti nu le dau copiilor dulciuri în exces, dar le ofera ceea ce cred ei a fi o alternativa sanatoasa, si anume fructe uscate – caise, curmale, stafide –, pe care copiii le rontaie întruna între mese.

Or, aceste fructe contin zahar într-o forma foarte concentrata; în plus, fiind lipicioase, ramân mult timp pe suprafata dintilor, ducând la deteriorarea acestora.

Cariile sunt produse prin doua mecanisme: eroziunea acida (deteriorarea smaltului dintilor din cauza mediului acid din gura) si reactia bacteriilor din gura cu zaharurile.

Smaltul dintilor de lapte ai copiilor este mai subtire decât cel al dintilor permanenti, asa ca este mai usor deteriorat de substantle acide. Nu numai bauturile racoritoare acidulate sunt de vina, ci si sucurile de fructe naturale, care contin si ele acizi. Deosebit de daunator este obiceiul unor copii de a sorbi toata ziua suc de fructe prin pai sau din canitele speciale, cu capac perforat; în acest caz, dintii sunt timp îndelungat în contact cu sucul acid, ceea ce duce la eroziunea acida a smaltului.

Azi laptele contine un anumit tip de zahar – lactoza – care interactioneaza cu bacteriile din cavitatea bucala. Problemele apar atunci când laptele este în contact cu dintii o perioada lunga de timp, pe parcursul zilei. Exista chiar o afectiune specifica – numita „caria biberonului” – care apare atunci când copiilor mici li se da sa bea întruna câte un pic de lapte din biberon – o masura la care unii parinti recurg pentru a-i face pe cei mici sa nu mai plânga. 

Nu numai tipul de alimente consumate reprezinta o problema, ci si modul în care sunt consumate. Dr. Nigel Carter, director executiv al British Dental Health Foundation, a explicat ca, atunci când în loc de 3 mese pe zi se consuma 6-7 gustari, dintii sunt  practic scaldati permanent în acid, nemaifiind timp suficient pentru ca saliva sa neutralize acizii produsi si sa permita refacerea smaltului. 

În plus, parintii tind sa neglijeze adesea dintii de lapte ai copiilor, considerând ca acestia vor cadea oricum, deci nu sunt foarte importanti. Dimpotriva, explica dr. Mervyn Druian, un medic specializat în stomatologie cosmetica si reconstructii dentare. „Starea sanatatii dintilor la vârsta de 5 ani prezice cel mai bine cât de sanatosi vor fi dintii acelui om la maturitate. Exista o perioada de suprapunere, între 5 si 9 ani, când în gura copilului se gasesc simultan atât dinti de lapte, cât si dinti permanenti. Asa ca bacteriile care distrug dintii de lapte actioneaza si asupra dintilor definitivi”, explica specialistul.

Expertii îi sfatuiesc pe parinti sa îsi deprinda copiii sa bea mai curând apa decât sucuri de fructe sau bauturi racoritoare, sa vegheze la igiena dentara a copiilor si sa îi duca pe acestia la control stomatologic cel putin o data pe an.

Sursa: Mail Online


Imagini