Placa bacteriana este inamicul dintilor si al gingiilor, formând acea pelicula bacteriana care, neîndepartata, duce la distrugerea si chiar pierderea dintilor. Periajul dentar realizat corect îndeparteaza aceasta pelicula de pe dinti si gingii.
Primul sfat este acela ca periuta aleasa trebuie sa fie usor flexibila, de dimensiuni medii sau chiar mici (recomandate persoanelor care au o gura de dimensiuni mici), cu perii de diferite lungimi, medii ca duritate. Periuta trebuie schimbata la maximum 3 luni, chiar daca perii acesteia nu ar indica acest lucru, cantitatea de microbi prezenti în acestia facând ineficient orice periaj dentar.
Periajul corect se realizeaza de doua ori pe zi: dimineata si seara. Este important ca periajul de dimineata sa se faca dupa servirea micului dejun.Seara, periajul se face dupa cina, exact înainte de culcare, pentru a nu ra’mâne în cavitatea bucala resturi alimentare pe timpul noptii.
Pentru un periaj eficient este bine sa nu se ude periuta înainte de spalare. Tehnica de periaj este foarte importanta în mentinerea sanatatii dintilor si a suportului acestora. Astfel, se periaza dintii în grupuri de 2-3, incluzând câte un dinte din grupul curatat anterior. Periuta se tine cu perii la 45 de grade fata de suprafata de curatat, pe dinte, foarte aproape de gingie, realizându-se 8-10 miscari de rotatie numai dinspre gingie spre vârful dintelui, niciodatainvers. Se curata întâi suprafetele exterioare (dinspre obraz) ale dintilor superiori si inferiori. Perii lungi vor patrunde si în spatiile interdentare, reusind îndepartarea resturilor din aceste locuri. Apoi se curata suprafetele din interior ale dintilor, respectând aceleasi miscari descrise mai sus. Pentru curatarea fetelor interne ale dintilor din fata se pozitioneaza periuta vertical si se utilizeaza perii mai lungi sau jumatatea superioara, care vor actiona de la baza gingiei si în spatiile dintre dinti. Suprafata pe care se mesteca a dintilor va fi curatata prin miscari de înainte-înapoi, pâna la ultimul molar. Timpul de periaj este în functie de dexteritatea fiecaruia, dar nu trebuie sa dureze mai putin de un minut. Dupa periaj se clateste bine gura, pentru a reusi înlaturarea completa a resturilor dislocate de pe dinti.
Chiar si realizat corect, periajul dentar reuseste îndepartarea unui procent de 25% dintre bacteriile care se gasesc în cavitatea bucala. Astfel, periuta va fi completata de ata dentara, folosita macar o data pe zi, dupa periaj. Firul de matase se va înfasura în jurul fiecarui dinte si, cu miscari de sus în jos, se va realiza curatirea acestora. Chiar si dupa folosirea atei, cantitatea de bacterii existente nu este major diminuata, deci introducem o apa de gura fara’ alcool, cu clorhexidrina, pentru folosire zilnica. Aceasta completeaza igiena orala si asigura mentinerea unui nivel scazut de placa bacteriana.
2014 © Dentaris. ALL Rights Reserved. | Termeni si conditii